Hosszú hónapok eredményeként végre megszületehetett az In Focus: Gáisz. Szeretném pár szóban bemutatni nektek a könyvet magát, röviden írni arról, milyen nehézségekkel találkoztam a nyomdakeresés során és milyen módokon próbálom értékesíteni. Picit belemegyek a szerkesztésbe is és abba, hogy mire figyelj, ha hasonló kiadásokat szeretnél magad készíteni.

Az In Focus: Gáisz eredetileg a vizuális regény játékom univerzumából kinőtt egyedi történetszál, ami egy isekai fantasy történetet mesél el egy újságíró szemszögéből. Röviden egy másik világban játszódó Fantasy istenekkel és mágiával.

A főhős hamar egy olyan feladat előtt találja magát, hogy háborús tudósítania kell egy másik világból, méghozzá a földiek számára. A főhős segítségére egy elf lány lesz, aki fixerként nem csak a tolmácsolásban, de a világ megismerésében is segít neki.

Az ihletet sajnos az ukrán-orosz háború adta, ezzel a történettel igyekeztem levezetni a stresszt, amit a konfliktus okozott bennem. Hozzáteszem, sikeresen.

A könyvet 100%-ban, túlzás nélkül egyedül készítettem, vagyis nem csak a szöveget, de minden illusztrációt én rajzoltam, a könyvet én tördeltem és tettem nyomdakésszé. Az egyetlen folyamat, ami nem az én művem, az a nyomtatás maga.

A nyomdára külön ki is térnék. Talán sokaknak lesz kérdés az, hogy ki az, aki manapság olcsón és jó minőségben nyomtat könyveket?
A részemről volt egy pont, amikor úgy döntöttem, elengedem a fizikai kiadást, egyszerűen nem éri meg kiadni a könyvet, mivel olyan drága a papír, hogy egy 700 oldal körüli fantasy regényt csak 10 000-12 000 ft / példányért vállalták volna el.
Mivel úgy éreztem, hogy ennyiért én sem venném meg, ezért feladtam ilyesfajta terveimet.
Számtalan csalódást keltő árajánlat után, egy ismerősöm unszolására még egyszer nekiugrottam a keresésnek, és a http://www.kontraszt.hu -t is felkerestem, akik viszont nem csak, hogy olcsóan dolgoztak, de mint kiderült, szinte tökéletes munkát is végeztek. Nagyon sokat segítettek nekem a tördelésben tanácsokkal, hogy nyomtatható legyen a könyv, és nagyon tudom ajánlani őket, szerintem nincs olcsóbb nyomda az országban, de még a régióban sem. Arányosítva: 4x(!) jobb árat mondtak, mint más nyomda.

A legnehezebb feladat viszont még hátra van, értékesítenem kell.

Sajnos ebben vagyok a legrosszabb. Szerencsére a könyv a visszajelzések alapján jó és egyedi, viszont fogalmam sincs, hogyan lehetne a legjobban értékesíteni. Olyan 13 példányt adtam el belőle, ami természetesen közelében sincs annak a számnak, ami kellene ahhoz, hogy a nyomdai költségek visszajöjjenek. Viszont visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy jó a könyv, ezért hiszek abban, hogy szájról-szájra terjedő módszerrel mehet a híre, és akár több mindenkihez is eljuthat.
Próbáltam könyves influenszereket megkeresni még a nyomtatott példányok érkezése előtt, hogy hátha beszélnének róla, de egy kivétellel mindenki elutasította a közeledésemet. Ez sajnos továbbra sem segít a könyv megismertetésében.

Jelenleg a könyvet több módon árusítom.
Van a honlapom, az http://vrhir.hosting.ininet.hu/infocusuniverse.eu oldalam, ahol nem csak a könyvről lehet olvasni, de ott vannak az elérhetőségeim, amivel közvetlenül meg lehet tőlem rendelni. A megrendelés emailben vagy valamilyen privát üzenetben történik, a lényeg, hogy rajtam keresztül megvehető a fizikai kiadás ajándék képekkel, könyvjelzőkkel és 3D avatarokkal, illetve a digitális, amihez szintén adok ajándék 3D avatart. Az ára 5500 forint a fizikainak, a digitálisnak meg 3000. Azért alakítottam ki ezt az árazást, mert szerintem úgy tisztességes, ha nincs anyagköltség, akkor ne legyen drágább a könyv, mint a kézzel fogható változat.


A kézzel fogható könyv mellé azért adok ajándék képeket, hogy értékesebb legyen a csomag, amit a vásárló kap. Ez a pár forintos plusz kiadás szerintem nagyban megnöveli a csomag értékét, remélhetőleg a vásárló is elégedettebb és úgy érzi, sok mindent kapott a pénzéért.
Az egész csomag ráadásul két kötetes. Ez azért alakult így, mert túl vastag lett volna a könyv, ha csak egy darabba lenne belerakva a történet, a nyomda nem tudta volna elkészíteni.
A fizikai könyvön mindenesetre minimális hasznom van, a digitális változat meg DRM, vagyis másolásvédelemtől mentes. A fizikai könyv mellé a digitális változatokat is ingyen odaadom.

A DRM mentes könyv azt jelenti, hogy aki megveszi, azt csinál vele, amit akar. Úgy gondolom, ha akarják úgyis feltörnék a másolásvédelmirendszert, így viszont a lehető legkényelmesebben tudja használni a vásárló a könyvét, úgy, ahogy szeretné. Jelenleg nem vagyok egyáltalán ismert, így bár nem örülnék, ha illegális másolatok mennének mindenhol, jobban szeretnék pénzt látni a dologból, de aki nem fizet érte, valószínűleg úgysem venné meg, így pedig a vásárlónak tudok nyújtani egy kényelmes, tiszta szolgáltatást. A lényeg, hogy akárhogyan is veszi meg, a könyv az övé marad.

A másik módszer, amivel megszerezhető, az a Google Play és az Apple Store digitális változata. Itt azért már nem adom szabadon a DRM mentes változatot, sőt, a digitális javakat se adom mellé. Nincsenek ajándék képek vagy 3D modellek. Ennek az az oka, hogy az adózás és ezen üzletek sarcja miatt 50%-a a bevételnek nem jut el hozzám. Szóval felraktam 3000 ft-ért ide is őket, de csak 1500 üti a markom.
https://play.google.com/store/books/details?id=06uXEAAAQBAJ&PAffiliateID=1100lrh2U
https://books.apple.com/us/book/id6444030808
Viszont ezekre a platformokra a könyv feltöltése ingyenes és bárki számára, így idegenek és random emberek számára is látható.
Vagyis a digitális webáruházak előnye, hogy bárki számára könnyen elérhető, tőlem független folyamat a megvásárlás. Továbbá fontos, hogy a Google könyv olvasható Apple eszközökön is, szóval bárki telefonján ott lehet a könyvem.
A Google Play-t azért javaslom, mert az Android és Apple eszközökön is olvashatóvá teszi a könyvet. Fordítva tudtommal ez nem működik, tehát az App Store könyvek nem láthatóak Androidon. És bár az Apple is képes ajándék kódok generálására, csak nagyon limitált példányszámban készíthetsz ajándékokat. Ezzel szemben a Google-nél havi 15 000 darab könyvet is kioszthatsz barátoknak, családnak vagy promóciós célokra. Mindezt ingyen.

Az epub változat szerkesztését erősen javaslom az amúgy ingyenes és webről is működő https://www.icloud.com/pages/ oldalon tördelni, mivel más programok epub változatát nem biztos, hogy engedi feltölteni a Google és az Apple. Sokat szenvedtem más programokkal, ha javasolhatom, már az elejétől számolj a Pages appal, ami amúgy iPaden is megtalálható.

Ha fizikálisan is kiadod a könyvet, akkor viszont számolj azzal, hogy a Pages tudása kevés lesz. Én az Affinity Publisherrel tördeltem, de ennek vannak hátulütői. Az egyik, hogy ilyen nagy, 500+ oldalas dokumentumot tördelni nem egyszerű vele, mivel szeret instabillá válni a program, ezzel pedig kifagyni. A gépigénye emiatt elképesztően hatalmas 32 GB RAM-ot volt, hogy simán megette.
A másik hátránya, hogy nem tud ePub formátumban exportálni, emiatt viszont lehetetlen vele digitális kiadást készíteni. Lehet próbálkozni, nem fog menni, olyan helyen maradnak sortörések a könyvben, hogy egyszerűbb a Pages-ben az egészet újratördelni. Calibre, Sigil és társai bár képesek PDF-et kezelni és sokan őket használják ePub készítésre, ezeknek a szoftvereknek a leírásában is benne van, hogy PDF-fel nem ajánlott használni őket. Ez azért van, mert a PDF-ben nincs oldaltörés információ, így ha jól be van már tördelve a könyved, több száz oldal esetében lehetetlen kijavítani például a kötőjeles elválasztásokat.


A borítók Clip Studio Paintben készültek, több, mint egy évtizede azért trainingezem a rajztudásomat, hogy ilyen munkákat tudjak készíteni (https://www.instagram.com/abydosan/ vagy https://www.artstation.com/abysan). A tervezésnél figyeltem arra, hogy a képek maguk legyenek előtérben, és a két kötet harmonizáljon egymással. Nagyon fontos volt számomra, hogy a borítón ne legyen sok szöveg, mert olyan szép könyvet akartam készíteni, amilyet csak tudok, hogy akkor is örüljön neki a vásárló, ha valamiért nem tetszik neki a könyv maga. Képeket akartam adni, amiket amúgy, ha maga venne meg a polcára, akkor se kapna meg ennél olcsóbban. Azt akartam, hogy csak a borító maga érjen annyit, mint amennyiért megveszik a könyvet. A visszajelzések alapján sikerült elérnem amit szerettem volna, mivel a borítóra nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett.

Az írás maga egyszerűen csak a Google Docs-ban született, de a képek között van a térkép is. A térképet a Wonderdraft nevű térképkészítő szoftverrel készítettem, ami bár fizetős, de nagyban megkönnyítette a munkámat. https://www.wonderdraft.net
Az írás során az ingyenes testvérprogramja, a Fantasia Archive volt a segítségemre, ebbe jegyzeteltem a szereplőket, a világot, a képességeket, a fajokat, a tárgyakat stb. Minden fantasy írónak tudom ajánlani, nagyon hasznos és okos program. https://fantasiaarchive.com

A kiadó kérdés. Azért nem kerestem meg egyetlen kiadót sem (eddig), mert a neten olvasott tapasztalatok alapján az első könyvesekkel nem foglalkoznak érdemben, másrészről meg a nyomtatás után magára is hagyják az írót. Vagyis lehet kiteszik boltok polcaira a könyvet, lehet nem, de sokszor az íróra magára marad a marketing, ők meg nem vállalnak semmilyen kockázatot. Mivel grafikusi múltamnak és újságírói tapasztalataimnak hála mindent megoldottam egyedül, ezért nem is akartam azt kockáztatni, hogy egy szerződéssel lenyúlják a jogokat vagy elvegyék tőlem a szabad árusítás lehetőségét.


Viszont nyitott vagyok a segítségre. Szeretném a könyvem a boltok polcain látni, így természetesen könyvesboltokkal és kiadókkal is tervezem majd felvenni a kapcsolatot, vagy nyitott vagyok a megkeresésekre is. A jogokat viszont biztos nem adom el, ez az én művem, az én karaktereim, az én világom. Megosztom szívesen másokkal, de csak az olvasóknak, Gáisz és az In Focus nem eladó.

Biztos vagyok benne, hogy sokat lehetne még beszélni erről a dologról. Ha valami kérdés van, akkor szívesen válaszolok (ha tudom a választ). Remélhetőleg tudtam átadni pár érdekes információt a folyamattal kapcsolatban.

A könyv honlapján minden a könyvvel kapcsolatos információ megtalálható, akit érdekel egy magyar isekai fantasy regény, akkor közvetlenül tőlem megvásárolva segítheti a céljaim elérését. http://vrhir.hosting.ininet.hu/infocusuniverse.eu